Postoje robne marke koje su generacijama krojile modni uspjeh. Jedna od njih je Converse.

 

 

Devedesete. One prave devedesete. Drugi razred gimnazije. Ana ih ima, Maša također, crne će kupiti Katarina, a Sanja sanja o bijelima. Dečki nose tamno plave ili crne; samo se Emil odlučio za crvene. Starke, kako smo ih onda zvali, bile su jedina prava modna obuća u igri - ako si išao u 2. razred. Zapravo, s njima su bile opsjednute sve četiri generacije koji su tada pohađale Gornjogradsku gimnaziju. Po Converse je trebalo ići u Italiju ili Austriju. U Zagrebu ste mogli naći samo tri osnovne boje, ali su i one bile rasprodane, čim se saznalo da su u gradu. Kopija nije nedostajalo. Bilo ih je moguće kupiti u svim mogućim bojama, bile su malo uže, nedostatku jednog para rupica za vezice progledali smo kroz prste, a čak su i šavovi bili gotovo identično raspoređeni. Izdavao ih je natpis Ali Star, koji se uz pomoć mirne ruke i dobrog crnog flomastera brzo promijenio u All Star.

Priznajem, kupila sam plavu kopiju i vješto je pretvorila u 'original' - u legendu sportskih cipela, za koju su znali i moji roditelji. (Moj tata je od prijatelja koji je šezdesetih godina posjetio New York, naručio Converse platnenu obuću i komplet za baseball. Frajer!) Iako su samo rijetki primijetili "prevaru", cijelu sam školsku godinu sanjala o pravim starkama. Ako sam uspjela prevariti druge, sebe nisam mogla. Ne znam, bilo je to kao kada bih varala na tjelesnom - sakrila se iza grma i istrčala među ostale u posljednjem krugu. Naravno, originalne tenisice Converse dobila sam prije kraja školske godine i, kao što je bilo u modi, odmah ih obula uz isprane traperice i kariranu košulju poput Kurta Cobaina. Osjećala sam se legendarno i originalno!

 

Converse 529 kn

 

Danas ove iste platnene tenisice nosimo ja i moja kćerka. Moje su sive, a njezine tamno crvene. Ja ih nosim s dugom pamučnom haljinom, a ona s trapericama s visokim strukom i kratkom majicom. Meni se sviđaju visoke, a ona obožava niske modele. Ja ću si kupiti bijele, ona u duginim bojama. Sviđa joj se, kada ih obuje Rihanna, a meni, kada ih nosi ona. Njezine prijateljice ih zovu starke, kao i nas dvije. Kopija ne dolazi u obzir.

 

 

2 komentara
Mariette
Svi 18, 2018 02:45
Malo su preskupe u Hrvatskoj u Americi su po 9$
Ljiljana
Svi 14, 2018 04:06
Ja, ti imam samo bijele. Djeci sam kupila, crne plave, bijele. Pa zatim crvene i neznam vise... A ja samo bijele... Danas sam ih nosila jel' sam isla u Malu Mlaku kod Simlese pitati vezano za konje..djeci..