Zapadni svijet oduvijek je bio inspiriran kulturom Dalekog istoka. Isto vrijedi kad govorimo o modi. Dizajneri koji svoje nadahnuće neumorno traže u zemlji izlazećeg sunca i megalomanskoj riznici ideja u Kini, i ove su godine pobrinuli za suvremenu interpretaciju istočnjačke tradicije u svijetu zapadnjačke mode.

 

 

Tako se u našim ormarima već neko vrijeme udomaćio kimono, tradicionalni kineski kostim qipao i takozvane flatform cipele, koje svoju inspiraciju još uvijek crpe iz 'podložene' obuće gejša. Unatoč očiglednom modnom putovanju, odjeća i modni dodaci daleko su od pukog preslikavanja Istoka na Zapad. Za moderni preokret pobrinula se opuštenost. Klasični kineski ovratnici koji krase svileno dvodijelno odijelo (najčešće u stilu pidžame) nisu tako tijesno uređeni, u većini slučajeva ih čak na gornjim dijelovima zamjenjuju uobičajeni ovratnici, tipični za sakoe. Također, vezeni i tkani uzorci nisu vjerodostojni onima koje možete pronaći u njihovim etnografskim muzejima, već s obratom u boji te modernijim oblikom cvijeća i zelenila, ukazuju na smjer kojim putuje modna karavana. Dok obuća inspirirana istočnjačkom estetikom pozitivno iznenađuje s neočekivano smještenim modernim detaljima (na primjer, vezicama za cipele za pješačenje ili detaljem krzna, karakterističnim za zimske cipele za snijeg).

 

 

Odjeću i modne dodatke po uzoru na Daleki istok nosite s karakterom. Što ćete više pravila prekršiti, to ćete modernije izgledati. Zašto bi odijelo u obliku svilene pidžame bilo rezervirano samo za večernje izlaske? Živahan cvjetni uzorak, koji ga krasi u tradicionalnim kineskim bojama, crvenoj, zelenoj ili žutoj, pravi je izbor i kad obavljate svakodnevne obaveze. Isto vrijedi i za cipele. Zašto bismo odvažne i neobične modele morali umiriti s običnim trapericama, ako s njima u eklektičnoj kombinaciji možemo dodatno 'podjariti'  trenutno vrlo popularan maksimalizam? Zamislite kako će dobro sve zajedno izgledati, kada uz to obučete još i žuti kaput te na njega pričvrstite broš od svilenog brokata?

 

Gioseppo 599 kn

 

 

 

Post nema komentara.