Art, 899,00 KN

 

Čim sam ih ugledala, nadahnute trokutima i geometrijskim likovima apstraktne umjetnosti, znala sam da ću vam ispričati priču o jednom od najodvažnijih umjetničkih „projekata“ koji je trajno obilježio umjetnost, dizajn, arhitekturu, kao i modu.

 

 

Priča o Bauhausu započinje u Weimaru, gdje je arhitekt Walter Gropius godine 1919. osnovao novu školu kao sjedinjenje dviju postojećih institucija: Weimarske akademije umjetnosti i Weimarske škole za umjetnost i obrt. Škola Bauhaus ostala je tamo do 1925. godine, kada se preselila u Dessau. Posljednja lokacija škole bila je u Berlinu, kamo se preselila 1932. i gdje je ostala otvorena svega godinu dana. Glavni cilj novoosnovane škole bio je premostiti jaz između umjetnosti i tehničkog obrta. Među najpoznatijim članovima pokreta i škole Bauhaus bili su slikari Paul Klee i Wassily Kandinsky, kipar i dizajner Oskar Schlemmer te slikar i fotograf László Moholy-Nagy. Utjecaj Bauhausa na suvremenu umjetnost bio je u to vrijeme vrlo jak.

Jednostavni geometrijski likovi po uzoru na arhitekturu, odjednom su postali središtem slikarstva, kiparstva, kao i modne inspiracije (posebice na području dizajna uzoraka na tekstilu). Geometrijski elementi koje su tada proučavani u teoriji i slikali u praksi bili su vrlo važni. Posebno su se isticali krug, polukrug, ravne linije i krivulje. Škola Bauhaus u svijet umjetnosti uvela je apstrakciju. Pokret Bauhaus ove godine slavi svoju časnu stotu obljetnicu, pa ne čudi što u njegovoj ostavštini možemo uživati u svim aspektima umjetnosti, uključujući i modu. Modni dizajneri bili su posebno velikodušni kada su u pitanju apstraktne „slike“ na odjeći i modnim dodacima.

 

O tome svjedoči izbor sandala, na kojima se geometrijska igra uzoraka isprepliće na punoj peti i putem remenčića nastavlja na stopalu. Živjela umjetnost, živjela moda! 

 

 

Art, 899,00 KN

Post nema komentara.