Gležnjače na vezanje ili vojničke čizme (nazovite ih kako želite) neizostavan su dio ženske zimske garderobe otkad se sjećam i koristim riječ moderno. Odmah po završetku osnovne škole, ove su udarne cipele u crnoj boji s masivnim gumenim potplatom i blago povišenim prednjim dijelom (prvi modeli prednji su dio kod prstiju imali učvršćen s metalnom kapicom), poput munje iz vedra neba ušetali u ormare i najvećih 'šminkera'. Iako smo u njima, kad bismo ih obule s hlačama i prevelikim puloverima, kao djevojke izgubile svaku mogućnost elegantnog i, prije svega, ženstvenog izgleda, nismo ih se mogle odreći. Ako si želio ići ukorak s trendom, u svom si ormaru morao imati vojničke čizme. Još danas se sjećam kako je na njih s nimalo oduševljenja gledao djed. Svaki put kad bih ga posjetila, pitao me zašto nosim te muške vojničke čizme i ne bih li radije obula nešto ljepše. I zato što vjerujem da moje mangupske čizme nije kritizirao jer je bio opterećen time što žene smiju i što ne, vjerujem da mu se jednostavno nisu sviđale ili su ga podsjećale na služenje vojnog roka i vojsku. Smiješnu priču o vojničkim čizmama u ženskoj garderobi godinama je unazad za reviju Elle napisao njezin nekadašnji kolumnist Matej Kodrič. Njegov je otac curu koja je kod njega provela noć, upravo zbog teškaških vojničkih čizmi pred vratima njegove sobe, naprosto 'zamijenio' za dečka. Budući da su se ujutro on i posjetiteljica mimoišli, oca je neugodno pitanje je li kod sina prespavao mladić 'mučilo' do nedjeljnog ručka.

 

 

Ali vojničke čizme ne bi bile vojničke čizme kada, unatoč svim preprekama i neprilikama, ne bi ostale modna konstanta u ženskoj garderobi.  Danas ih dizajneri nude u potpuno drugačijem svjetlu. Osnovna funkcija vojničkih čizama povukla se na račun 'ženstvenijeg' oblika. Vojničke čizme odjednom su postale bogatije za brojne ukrasne detalje, dok oni 'najuvrnutiji' paradiraju i s motivima od kristala. Novi nije samo oblik, već i stilska priča. Uzimajući u obzir pravilo komplementarnih kontrasta, modnim je stilistima vojničke čizme uspjelo spojiti i s najženstvenijom tkaninom - čipkom. Što su cipele robusnije, neka haljina bude nježnija i romantičnija. Na kraju krajeva, i vojničke čizme uz sebe zaslužuju riječ ženstveno.

 

 

Tko zna bi li me djed u njima i danas 'vidio' na bojištu ili bi ga ženstvenija kombinacija odjeće toliko zaslijepila, da bi prečuo vojničku koračnicu.

 

Tommy Hilfiger 1399 kn

 

Post nema komentara.